قطعات جانبی و اجزای کولر گازی
قطعات جانبی و اجزای کولر گازی با همکاری یکدیگر، فرایند خنک سازی و تهویه هوا را ممکن می سازند. در این مقاله به معرفی و بررسی متداول ترین قطعات جانبی کولر گازی و اجزای آن به تفصیل پرداخته ایم.
قطعات جانبی و اجزای کولر گازی به طور کلی شامل مجموعه ای از اجزا و مکانیزم های خنک سازی هوای محیط هستند. در ادامه، به معرفی مختصر هر یک از این قطعات و اجزای کولر گازی می پردازم:
- کمپرسور : قلب سیستم های کولر گازی که وظیفه فشرده سازی گاز مبرد را بر عهده دارد، کمپرسور است.
- کندانسور : کندانسور معمولاً در یونیت بیرونی کولر گازی تعبیه شده است.فشرده سازی گاز و تبدیل آن به مایع از وظایف این قطعه است، که این مراحل با خنک کردن گاز و خروج حرارت به محیط بیرون انجام می شود.
- اواپراتور : اواپراتور در یونیت داخلی کولر گازی تعبیه شده و تبخیر مایع مبرد و جذب حرارت از هوای داخل محیط از وظایف آن است، که باعث خنک شدن هوای محیط می شود.
- فیلتر هوا : برای تصفیه هوای ورودی به دستگاه و جلوگیری از ورود ذرات گرد و غبار به داخل کولر گازی در آن فیلتر هوا تعبیه شده است تا کیفیت هوای خروجی و افزایش عمر قطعات داخلی را تضمین کند.
- فن : در هر دو یونیت داخلی و خارجی کولر گازی تعبیه شده است که فن داخلی هوای خنک را به داخل محیط توزیع می کند و فن خارجی هوای گرم را از کندانسور به بیرون خارج می کند.
- شیر انبساط : شیر انبساط کولر گازی یا کاپیلاری تیوب یا شیر انبساط ترموستاتیک با کنترل جریان ماده مبرد از کندانسور به اواپراتور باعث کاهش فشار و دمای مبرد می شود که برای فرایند تبخیر در اواپراتور ضروری است.
- کنترلر : تنظیم دما، سرعت فن، حالتهای عملکرد (سرمایش، گرمایش، تهویه) و سایر تنظیمات از طریق برد کنترلر تعبیه شده انجام می شود.
- سنسور : جهت کنترل بهینه و ایمن سیستم، سنسورهای مختلفی مانند سنسور دما و سنسور فشار در کولر گازی تعبیه شده است.
- لوله مسی : انتقال گاز مبرد بین کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط از طریق لوله مسی با مقاومت بالا در برابر فشار و دما انجام می گردد.
قطعات جانبی کولر گازی
قطعات جانبی کولر گازی که به اجزای اصلی در فرآیند خنک سازی کمک می کنند را در ادامه مورد بررسی قرار داده ایم :
- انواع فیلترهای کربن فعال
- یون ساز و رسوبی
- فن کولر گازی
- صافی
- رسیو
- شیر یک طرفه
- فیلتر خشک کن
- شیر چهار راهه
فیلتر کولر گازی
امروزه از انواع فیلترها برای تصفیه هوا در کولرهای گازی استفاده می شود.
فیلترهای کربن فعال (Activated Canbon) : با استفاده از این فیلتر دسته ای از ترکیبات بودار و مضر در هوا جذب می شود. پس از مدتی نیاز به تعویض آن بوده و قابل شستشو نمی باشد.
- یون ساز : با یونیزه کردن ذرات معلق در هوا موجب چسبیدن این ذرات به اشیای اطراف می شود.از جمله مشکلات آن سیاه شدن اشیا و دیوار پس از مدتی می باشد.
- فیلترهای رسوبی الکترواستاتیک : همچنین به نام فیلترهای پلاسما شناخته می شوند و در این سیستم ذرات معلق در هوا توسط بخشی یونیزه می شود و سپس توسط صفحه ای که به صورت مخاف باردار است جذب می شود. پس از مدتی صفحه جمع کننده باید توسط کاربر تمیز شود . از جمله مشکلات این سیستم تولید گاز سمی اوزن به عنوان یک محصول جانبی می باشد که باید با طراحی بهینه قسمت یونیزه کننده آن را به حداقل رساند.
آکومولاتور کولر گازی
از آکومولاتور به عنوان یک قطعه ایمنی قبل از کمپرسور در کولر گازی استفاده می شود. وظیفه آن اطمینان از عدم ورود مایع به داخل کمپرسور می باشد.در کمپرسورهای پیستونی و اسکرول بدنه خود کمپرسور به عنوان آکومولاتور عمل کرده و معمولا از آکومولاتور جدا استفاده نمی شود.ولی در کمپرسورهای روتاری حتما باید از آن استفاده شود .
فن کولر گازی
در قسمت کندانسور از فن های محوری (Axial) استفاده می شود . در انواع جدید برای کاهش صدا به تیغه های فن شکل خاصی داده می شود. مشخصات فن های محوری شامل قطر فن ، قطر شفت ، ارتفاع فن و تعداد تیغه ها می باشد.
در قسمت اواپراتور با توجه به سر و صدای بالای فن های محوری از آن ها استفاده نشده و از فن سانتریفیوژ در کولر های پنجره ای و فن مماسی در کولر گازی اسپلیت استفاده می کنند.
صافی (Strainer) کولر گازی
با توجه به اینکه مبرد در حال گردش در سیستم تبرید امکان وجود ذراتی مانند براده فلز وجود دارد و از آنجایی که در صورت ورود این ذرات به داخل لوله مویین از یک صافی استفاده می شود تا ذرات خارجی در آن به دام افتاده و وارد لوله مویین نشوند.
رسیور کولر گازی
در خط مایع بین کندانسور و لوله مویین مخزنی وجود دارد به نام رسیور ، مایع خروجی از کندانسور وارد این مخزن می شود و از آنجا به پشت لوله مویین می رود.
از این مخزن در سیستم هایی که دارای شیر انبساط ترموستاتیک است استفاده می گردد. به هنگام بسته شدن شیر انبساط ، مبرد مایع اضافی در این مخزن جمع آوری می شود و یا هنگام تعمیر اگر احتیاج به تخلیه مبرد از مدار باشد ، مبرد موجود در مدار را درون رسیو جمع آوری می کنیم.
شیر یک طرفه کولر گازی
شیر یک طرفه شیر ساده ای است که حرکت مایع یا گاز را در یک جهت اجازه می دهد و مانع برگشت آن می شود. کاربرد شیرهای یک طرفه در ارتباط با جداکننده های روغن در سیستم چند اواپراتوره و سیستم هیت پمپ که برای گرمایش در زمستان استفاده می شود ، است.
فیلتر خشک کن کولر گازی
فیلتر یا خشک کن کولر گازی در خط مایع و بعد از مخزن ذخیره نصب می شود . در داخل بدنه فیلتر ذرات ریز قرار دارد. این فیلترها مانع عبور ذرات خارجی مانند براده های فلز و گرد و غبار به سیستم می شوند این دستگاه همچنین شامل مواد خشک کن یا جذب رطوبت است.بعد از تعویض کمپرسور سوخته حتما خشک سوختگی Burn Out Drier در خط مایع و مکش نصب می شود . این نوع فیلتر قابلیت جذب مواد اسیدی باقیمانده در سیستم را دارد.
شیر چهارراهه کولر گازی
برای تغیر مسیر جریان ماده سرمازا در سیستم های پمپ حرارتی از شیرهای چهارراهه استفاده می شود. در این نوع شیرها ، هنگامی که شیر سلونوئیدی متعاقب دریافت فرمان از ترموستات تحریک و باز می شود ،محفظه شیر چهارراهه را به سمت مکش کمپرسور مرتبط می کند و مکش کمپرسور سبب بلند شدن سوپاپ های سه گانه داخلی از نشیمن آن ها شده و سیکل را به گرم کنندگی تغیر می دهد. هنگامی که مدار سوپاپ سلونوئدی طبق فرمان ترموستات قطع می شود ، سوپاپ سلونوئیدی بسته شده و ارتباط سمت مکش کمپرسور با داخل شیرفلکه چهارراهه را قطع می کند. به این ترتیب که سوپاپ های داخلی پایین افتاده و مسیر های جدید باز شده سیکل معکوس می شود.
عکس قطعات کولر گازی
مشاوره و فروش کولر گازی در بامین تهویه
مشاورین شرکت بامین تهویه امکان ارائه مشاروه جهت انتخاب و خرید کولر گازی در انواع اسپلیت دیواری ، کولر گازی پرتابل ، پنجره ای ، ایستاده و ... را به مشتریان محترم دارا میباشد.
فروشگاه اینترنتی بامین تهویه تمامی اطلاعات فنی و تصاویر دستگاه های کولر گازی را با نازل ترین قیمت ها جهت مقایسه دستگاهها و خرید آسان، خارج از محدوده زمانی و مکانی و به آسان ترین روش ممکن را در اختیار مشتریان محترم قرار داده است.